Archives

Tower Plaza Hartford, CT

Connecticut Bomanite Licensee worked with Hoffman Architects and the general contractor Downes Construction to install several Bomanite Imprint System Patterns throughout the pavilion of the commercial buildings located in Hartford, CT.

With little over an acre, the Bomanite Basketweave Brick Pattern (no texture) and Bomacron Medium Ashlar Slate pattern were installed with the traditional Bomanite Color Hardener and Releases to provide durablity, excellent wear resistance and fade resistance. Bomanite Color Hardener is the most effective coloring method to achieve your desired results in the installation of Bomanite and Bomacron Imprinted concrete surfaces.

This large project took over 73 concrete pours to complete a total of 46,574 square feet. The plaza and Pedestrian Bridge required replacement of the paving, drains, lighting and waterproofing and modification of the existing guardrail to make it code compliant. Hoffmann Architects were retained to redesign the plaza, addressing structural and functional concerns. Design professionals provided conceptual design development, schematic design, contract documents, and construction administration services for a full plaza and pedestrian bridge reconstruction, from waterproofing and paving to lighting and seating.

Connecticut Bomanite Systemsinstalled the Bomanite decorative concrete with 31,450 square feet of the Bomanite Basketweave Brick pattern with an individual stone size of 4” x 8” that established the majority of the plaza area design. The Bomanite Basketweave Brick pattern has a smooth surface and is a great replacement for worn out paving and masonry units.

6,468 square feet of the Bomacron Medium Ashlar Slate Pattern was incorporated into the overall plaza surface design along with an integrally colored gray band surrounding the Ashlar Slate pattern. The Medium Ashlar Slate pattern was also used within the Pedestrian Bridge and wheelchair access ramps. An additional 8,656 square feet of of saw- cuts were performed as well. Several areas contain the new drainage system that works smartly with the overall design.

Connecticut Bomanite Systems earned the 2018 Bomanite Imprint Systems Bronze Award for their laboring and detailed work for this plaza renovation using Bomanite Decorative Concrete.

Banc of California LAFC Stadium

Exposition Park is a collection of world-class museums, educational and sport facilities and entertainment venues. It is more than just an urban park with outdoor recreational activities. Within the 160-acre campus, you can experience the fun of science, math and technology at the California Science Center, learn about the diverse cultural experience at the California African American Museum or explore natural and cultural worlds at the Natural History Museum of Los Angeles County, or simply relax in the splendor of the City of Los Angeles Rose Garden.

The landmark Los Angeles Memorial Coliseum offers the excitement of world-class competition, and the Los Angeles Football Club Banc of California Stadium is the newest addition to the community that is all ready to host the 2028 Olympics.  Bomel Construction Company, Bomanite Licensee, was brought in by PCL Construction Services to install the fine details of the hardscape project list of the well-known prominent designer in the community, Studio-MLA. The building interior and exterior of the Banc of California had to stand up to its reputable counterparts.  Studio-MLA developed the exterior site design concept to blend into and complement the existing venues landscaping as well as provide a highly visual and intuitive fan experience. Working closely with the team owners, design team, and the surrounding communities, Bomel Construction Company helped Studio-MLA transform the 16-acre site into an iconic facility for world class sporting and entertainment events.

A series of entry plazas, pedestrian walkways, seat walls and stairs, over 150,000 square feet of hardscape, were planned to cultivate the fan arrival experience and contribute to the visual identity of the Stadium for the surrounding community. Studio-MLA’s design drew inspiration from the LAFC brand. The Northwest corner of the site stands out with a small platform – called the “flight wall” – wrapped in a unique texture that bridges old and new inspirations. Bomel Construction Company constructed the cast-in-place concrete wall with a “Fishscale” custom form-liner done with a gray Integral Color to achieve the statement art-inspired piece. This location being most proximate to the Coliseum is key as an entrance to the building as well as a focal point for park visitors.

The Northwest Plaza entrance is designed to serve as an extension of the stadium, offering needed space for fans filtering through entrances while also providing an outdoor eating venue complete with an exterior wood deck for “The Fields LA”; a L.A. based curated food experience. Imbeds of Bomanite Stamped Concrete using the Bomacron 11.5” Boardwalk pattern in a contrasting gray color connects the two spaces as a short walkway and leads the fans from the deck seating to the entrance of the restaurant.

Studio-MLA expanded the hardscape design above ground. A publicly accessible rooftop terrace and garden over The Fields LA contains a large flexible event space that extends the Stadium Club Level lobby interior space to the outdoors. Fans can take advantage of the panoramic views over Expo Park. The terrace has been designed with a geometrical arrangement of pedestal pavers that are accentuated by a series of large trees set amid lineal planters adrift in crushed stone. Bomel Construction Company installed the gray Bomanite Exposed Aggregate Sandscape Texture finish to the lineal planters as well as the circular tree planters. The flexibility of both game day and non-game activities provide year-round engagement for the whole community.

The pedestrian entrances and walkways, throughout and around the LAFC Stadium predominately used the Bomanite Exposed Aggregate Sandscape Texture System, allowing for low maintenance and a light buff color for solar reflectance benefit. Bands of the Bomanite Alloy Exposed Aggregate System were incorporated smartly in gray with Clear Glass Aggregate and Mirror Flakes that sparkle and catch visitor’s attention serving as line formations directing fans to the stadium entrances. Bomanite Sandscape Texture and Bomanite Alloy are both suited exceptionally well for exterior applications— anywhere that improved wear resistance for light- to moderate-duty vehicular or foot traffic combined with an architectural finish is necessary. Bomanite Decorative Concrete perfect for those 22,000 fans emerging in and out of a world class stadium.

AWARDS: 2018 Bomanite Exposed Aggregate Systems Project – Gold Award

Lenexa Civic Center

Lenexa City has developed and opened a 300,000 plus-square-foot mixed-use campus, that includes a new City Hall, Park University, a Public Market, and a community Rec Center along with public gathering spaces. Bomanite Licensee, Musselman & Hall Contractors, had the opportunity to work with PGAV Architects and Plaid Collaborative on the design of the pedestrian plaza as part of the Civic Center.

PLAID collaborated worked with the City and PGAV to design outdoor spaces to express as they noted a “prairie deconstructed theme, which embodies the spirit and character of the native prairie (landform, geology, and vegetation) and the history of Lenexa in a contemporary, sustainable, and sophisticated motif.” The three primary outdoor spaces created were the Festival Plaza (a large plaza for public gatherings and celebrations), the Vista (a space for activities that support the adjacent community recreation center and farmers market), and the Strata (a collection of intimate spaces for City Hall and public market patrons). The idea was for each space to have different uses, different scale and configuration but a common pallet of materials, furnishings, and details were woven through the design to complement the building architecture, provide visual continuity, and reinforce an overall sense of place.

Lenexa Civic Center Festival Plaza incorporates Bomanite Sandscape Texture Exposed Aggregate System with Bomanite Con-Color Staining Techniques. The Festival plaza incorporated 13,000 square feet of the Bomanite Sandscape Texture Exposed Aggregate System and then was stained with pops of vibrant and subtle colors of Bomanite Con-Color that were cohesive with the overall design. The detailed stain pattern created unique challenges and used four colors: Travertine Beige, Franciscan Red, French Gray, and Gunmetal Gray. Once the color was in place the plaza was sealed with Bomaseal C-18 to help withstand the outside elements of weather and human traffic.

Lenexa Civic Center outdoor spaces were designed with Bomanite Alloy to add a sparkle to the history nodeThe center piece of the project was the 700 square feet History Node. The Bomanite Alloy Exposed Aggregate System in Natural Gray was chosen for this portion of the plaza, installed, and then engraved with 23 significant names, dates, and events unique to the history of Lenexa. The text was of varying scale from 4” to 9” tall. Layout and execution was critical, and accuracy was of the utmost importance.

The project conception was citizen-led and has helped Lenexa visualize their dream of starting a new downtown. This is a beautiful project and exhibits the potential and beauty of quality Bomanite Decorative Concrete.

Veterans Walk of Honor Memorial

The Veterans Administration (VA) Central California Health Care System originally hired Heritage Bomanite to place plain gray concrete with a broom finish for their Walk of Honor Memorial project. Heritage Bomanite worked with the VA and TETER Architects & Engineers Company and had them visit their architectural design showroom. Many samples were reviewed and they were so impressed with the quality, durability, look and feel that they decided to upgrade to the Bomanite Sandscape Texture System.

The walk is a landscaped area that leads visitors to the center’s Wall of Honor. The integrally colored concrete and Sandscape finish path has a hand cut pattern in dark and light grey colors. Heritage Bomanite installed the red granite stars along with the decorative concrete finish. The walls are locally quarried Black Granite with more than 1,100 Veterans names engraved.

TETER was so moved by the project that their staff gathered donations that made it possible for the VA to purchase a Battlefield Cross bronze statue for the Walk of Honor. TETER’s Jonathan Schlundt who served as Project Manager on the memorial stated, “The entire process was inspirational in many ways—from the participation of staff creating a plethora of designs, the involvement and advice from community activists alongside the VA, and the commitment of local contractors; but the best part was seeing what the project meant to the Veteran’s and their loved ones on opening day.”

The VA stated that the Walk of Honor was a significant undertaking that will enhance the physical, spiritual and mental healing of Veterans, families and visitors. Each November following Veterans Day, the VA will host a dedication ceremony to add names of Veterans to the memorial.

Garmin Expansion Pedestrian Plaza

Bomanite Licensee, Musselman & Hall Contractors (M&H) worked with local architecture firm Gould Evans during the design development phase of the Garmin Expansion project. M&H assisted with the project specifications and samples. The design team and owner’s representatives visited the M&H architectural concrete showroom multiple times to discuss project particulars and review samples until the team was able to fine tune the project finishes.

Musselman & Hall placed 40,800 SF pedestrian plaza as part of a building expansion project at the Garmin headquarters in Olathe, KS. Nearly 25,800 SF of the plaza was done utilizing the Bomanite Sandscape Texture Finish, Multiple planter beds, cast-in-place Sandscape finished concrete benches, a continuous 1’ x 8’ joint spacing, and the detailed stain pattern created unique challenges to this project.

The entire plaza was saw cut and v grooved, or bevel cut, on a 1’ x 8’ joint spacing, joint layout was extremely critical. The jointing was continuous throughout the 700’ long plaza. Any variance in joint layout would be obvious and would not be acceptable.

M&H used Bomanite Con-Color to stain the Sandscape Texture portion of the plaza. The stain pattern incorporated three Bomanite Con-Colors; Cobblestone Gray, Nickel Gray, and Natural Gray. The stained Sandscape was then sealed with BomaSeal C-18.

This is a beautiful project and exhibits the potential and beauty of quality architectural concrete. This project won the Gold Award for the Best Bomanite Exposed Aggregate Project.

Denver International Airport South Terminal Expansion

The Denver International Airport South Terminal Expansion project includes a new train terminal for the light rail to come and go from the airport and a new on-location hotel for the airport. With this expansion, a new plaza acts as the gateway for transit passengers as well as hotel guests. The 25,000 square foot plaza engages the space and livens the front of the airport. The designers designed the space not only to circulate high volumes of people, but also be a location for events and special exhibitions. Unique concrete benches within the plaza created some challenging construction problem solving.

Due to the unique design, the design team, general contractor and Colorado Hardscapes debated the constructability of the benches through pre-cast methods versus cast-in-place. Design elements such as a significant reverse batter, bullnosed edges and polished tops made the process challenging. To make it even more complex, some of the benches had a slight radius while others had heavy-duty electrical boxes and wiring integrated in the structure for special events. For on-grade construction, these would be challenging, but these benches sat on an elevated deck with large glass canopies spanning around them, creating one more challenge of getting ready-mix concrete to the benches. Despite these challenges, Bomanite Licensee, Colorado Hardscapes agreed with the general contractor to cast and finish the benches in place.

Part of the agreement came from producing a mock-up section of the bench to ensure the crew could indeed cast these benches in place, and to receive approval of the bench finishes prior to any on-site construction. The mockup incorporated the specialty features of the batter, the electrical box, bullnose and polishing. Once Colorado Hardscapes identified the means and methods of construction and the design team approved the mock-up, the on-site construction proved successful. Colorado Hardscapes had custom-made Styrofoam forms made to create the significant reverse batter and the bullnose edge. They created large blockouts for the electrical boxes and used pumps and buggies to get the concrete to each bench. The true art-form came in the polishing process. Colorado Hardscapes worked with a local supplier to find special polishing equipment in order to polish the bullnose, edges and tops of each bench with the Bomanite Custom Polishing VitraFlor System. With the high standards, attention to detail and persistence of the crew, the benches became a remarkable reality.

The Summit Shopping Plaza

PROJECT SPECIFICATIONS/INFORMATION

Description:

With a unique interlocking circular design and random diamond layout this shopping center exterior plaza is sure to please all who visit. The fountain area and walkways received decorative scoring and chemical stains in two (2) colors, Auburn and Ebony, creating a relaxing Italian style atmosphere.

Westview High School

PROJECT SPECIFICATIONS/INFORMATION

Description:

Westview High School was a new school construction in San Diego. NTD architects had a vision to form out various areas in the project; a large main courtyard, piano keys, a paint palette, basketballs, and theatre masks that would lead directly into the designated buildings. Traditionally, this would require separate pours of integral color concrete. Just constructing the paint palette would have required eleven colors and eleven pours of integral color concrete. The owners and architects found themselves on a road that the budget would not allow them to pursue.

Bomanite Con-Color was the solution. The surface was given a sand finish. Designated areas were saw-cut then the Con-color was applied to different sectors. With the use of 16 Con-Color shades, Bomanite Licensee, T.B. Penick brought the architect’s design to life. The results are magnificent. The main courtyard features a circular feather pattern colored in Franciscan Red and Jet Black. Yellow Haze was used to form basketballs heading toward the gym as well as the paint palette. The paint palette itself is an architectural masterpiece featuring 14 colors altogether. Assorted hues were used to paint stools that from overhead would just look like dabs of paint on a palette. The piano keys followed suit as the raised keys were colored black, and the contrasting ground colored white. As you can see, the design options that Con-Color provides are limitless. Bomanite Con-Color allowed both the contractor and architects to achieve their goals. The contractor maintained the budget, the architect, the design

Powerhouse Plaza

PROJECT SPECIFICATIONS/INFORMATION

Client Need:
Designers were looking for a paving material with the right texture for their vision of this plaza.

Solution:
Bomanite Licensee Colorado Hardscapes showed the designers the exclusive Bomanite Exposed Aggregate System, Sandscape Texture® by Bomanite paving installed nearby on the NCSL building and they were sold. Although the colors and patterns are quite different, the finish lends a nice texture to many design styles.

Results:
This plaza proves how concrete can take any shape. The dramatic lines of the design are enhanced by elegant, crisp Sandscape Texture paving with stained bands. Seat walls along the structure complete the look.